onsdag 31. august 2011

Det første møtet - hos audiografen

Det første som kartlegges i det første besøket er selvsagt hørselen.Her brukes den metode som "alltid" har vært brukt. Man sitter med hodetelefoner og gir respons på alle pipelyder som man hører. Jo svakere lyd jo viktigere. Resultatet gir grunnlaget for den forsterkning som kan legges inn i høreapparatene. Feil på hørselstesten forplanter seg altså videre til feil forsterkning i høreapparatene. Ofte blir det også utført en taletest der man skal gjenta ord som man hører.

Når alle resultater foreligger skal du få en god forklaring på hvordan du ligger an. Ansvarsfordelingen her varierer mellom leger og audiografer. Man skal i alle fall undersøkes av lege, men audiografen er altså den som sitter på utdanningen og kunnskapen høreapparatene. Legens rolle rent praktisk sett er å vurdere det rent medisinske.

De to hovedtypene høreapparat er de som henger på øret(BTE) og de som sitter selve øregangen(AiØ eller ITE). Som oftest vil type hørselstap begrense valget. Det er ofte en overraskelse at man ikke kan velge fritt av disse to hovedtypene. Legger audiografen her sterke føringer er det gjerne med god grunn. Har man for eksempel god basshørsel vil i-øret-apparat lage en meget ubehagelig gjenlyd.

At enkelte høreapparater kan sette audiografen i en noe vanskelig posisjon. Man har intet ønsker om å diskutere pasientens økonomi, og hvorvidt det faktisk gir en større forsjell med de dyreste apparatene er ikke så lett å si. Jeg pleier å si at om man lett kan bruke denne summen med penger uten å i det hele tatt tenke over det i ettertid, så gjør man det. Det er nesten alltid penger vel brukt.

Etter at alle tester og tekniske ting er unnagjort er det naturlig å snakke om hvilke utfordringer man har som tunghørt. Det kan være alt fra døvhet, til å høre barnestemmer, forsamlinger osv. Disse tingene bør noteres slik at man kan sette seg målsettinger. Sistnevnte eksempel, å høre i forsamlinger, kan man si mye om. Kort sagt bør det være en meget langvarig målsetting. Den evnen har man ofte mistet for alltid, men høreapparat samt hørestrategier kan være til god hjelp. Det eneste som kan garanteres med høreapparat er at man hører mer; at det kommer mer energi inn i øregangen. Ingen løfter om bedre hørsel kan gis. Ingen svar er på bordet før man selv er ute i verden med sine nye høreapparat. Lykke til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar