fredag 26. juni 2015

Bør alle hørselshemmede få høreapparater?

En bekjent av meg fikk nylig avslag på søknad om nye høreapparater før det var gått 6 år. Normalt sett har man krav på nye hvert sjette år - om de nye viser seg å være bedre. Og det er de selvsagt nesten alltid. Ikke bare har teknologien kommet langt på 6 år, men høreapparatene er da også meget slitne etter 6 år. Det er dog rart med hele 6 når det er 5 år vanlig garanti pleier å gjelde. Ingenting som lages per i dag er vel laget for å vare mer enn et par år. -For han som fikk avslag fikk dog ikke dette den helt store betydningen. Han har aldri brukt sine høreapparater. Han sier de lager en hul lyd i hodet hans, at han må ta de ut for å snakke i telefonen og at de er i veien når han skal bruke hodetelefonene han har fått av hørselskontakten for å høre TV.  Klart, med moderne høreapparater ville jo alle disse problemene forsvinne. Da ville jeg kanskje sluppet å skremme livskiten ut av han når jeg kom på besøk og han var tapt for verden der han satt og så på TV med hodetelefoner. Både kona, bikkja, tørrkokt kjele på ovnen, brannalarmen, dørklokka og en telefonselger hadde for lengst gitt opp å få noe oppmerksomhet. 

I dag kan man få nye høreapparater før det er gått 6 år om hørselstapet har endret seg slik at nåværende apparat ikke er tilfredsstillende, om det er kommet et nytt apparat på markedet som gir vesentlig bedre nytte eller om den som har de ikke klarer å bruke de nåværende. For eksempel kan enkelte medisiner gjøre at man mister førligheten i fingrene. Spør du meg så burde loggen i høreapparatene være en pekepinne. Om  man kan dokumentere at en ikke-bruker har blitt en bruker med sine nye høreapparater bør det være god nok grunn. Den psykologiske effekten ved å få nye apparater og å få repetert prinsippene bak rehabiliteringen skal man heller ikke se bort ifra. Om man tar dette et langt steg lengre burde kanskje ikke NAV betale for høreapparater uten at de får en utskrift av loggen som dokumenterer hvor mange timer de faktisk har vært i bruk. Joda, jeg vet, det kan stride med personvernet og man kan ha bestemt seg for type høreapparat før prosessen med å bruke de hver dag er helt i mål. Men kanskje det også hadde tvunget systemet til å ikke slippe pasienter som enda ikke er rehabilitert. Om man ikke bruker høreapparatene sine jevnlig i starten blir man jo ikke det. Hjernen får aldri tilpasset seg det nye lydbildet på skikkelig vis. Typisk nok sier denne pasientgruppen at de ikke er interessert i å høre alt som skjer rundt de. Nei vel? Det er faktisk høreapparater, ikke taleapparater. Og de kan ikke tas i bruk ved behov. Det kan bli litt som å løpe maraton ved behov. Fryktelig vondt det også. Ta tran, spis sunt, mosjoner, løs kryssord og bruk dine høreapparater. 

Siste fra min bekjent var at han faktisk kjøpte høreapparatene fra egen lomme. 12.000,- norske kroner mente han egentlig var en latterlig lav pris for å igjen kunne bli en skikkelig møteplager opp imot den kommende valgkampen. Det er egentlig veldig rart at ikke NAV Oslo mener det samme. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar