tirsdag 3. november 2015

Hørselshjelp der man bor?

Alle vet hvor håpløst upraktisk det er å måtte til en lege eller et sykehus for å få hjelp til noe så basalt som å kunne høre. Derfor er det særs gledelig at audiografene nå endelig ser ut til å kunne få starte opp egne hørselsklinikker. Men det er gode grunner til at ikke så mange jubler hemningsløst over Audiografforbundets tilsynelatende politiske teft. For det første er forslaget fra H/FrP ikke veldig konsist, og for det andre er det ikke mange som har forståelse for begrepene som tas i bruk - men det er et helt annet innlegg. Det jeg mener er hovedgrunnen til å ikke juble er at om ikke dette nye systemet blir utformet på en korrekt måte, så vil det ende opp med svenske og/eller danske tilstander. Kort sagt at audiografene i langt større grad blir selgere, og at sykehusene tømmes for arbeidskraft. Det er dermed essensielt at dagens finansieringsløsning blir videreført. Ikke lag audiografene om til selgere, ikke ta fra de hørselshemmede tilgangen til verdens beste høreapparater og ikke ødelegg forholdet mellom audiograf og bruker ved å blande inn egenbetaling av høreapparater.

Noe man kan anta at audiografene er spente på er hvordan ØNH-legene til reagere på dette. Vil de ta til fornuft og innse at verden går videre, at med 1 000 000 hørselshemmede i 2020 så trengs det en utvidelse av systemet, eller vil de gå imot at audiografene skal få hjelpe hørselshemmede der de bor? Og dermed faktisk si at folk ikke skal få hjelp der de bor. Vi vet at ca 42% av de som burde hatt høreapparater ikke har det. Vi vet at 1 av 4 blir avvist av fastlegen. Vi vet at det er opp til 63 ukers venteliste her i Norge. Vi vet at folk går glipp av skolegang og yrkeskariære fordi de ikke har høreapparat. Vi vet at det koster den norske stat over 3 milliarder årlig at disse menneskene ikke får hjelp. Jeg vil spørre disse legene som er imot dette; hvor etisk riktig er det å la folk gå uten hørsel? Hvor viktig er det for dere å kontrollere et helt fagfelt når det så til de grader går ut over pasientene? Ikke kast bort energi på å jobbe imot dette. Jobb heller for å få dette nye systemet så bra som det overhodet kan bli. Innse at med audiografer på landsbygda vil langt flere bli henvist til dere.

Jeg vil henstille alle, men spesielt Hørselshemmedes Landsforbund med sin mektige organisasjon, profesjonsforeninger om å jobbe for at forslaget til H/FrP går igjennom Stortinget i 2017 - men da med et rammeverk som garanterer kvalitet. At de hørselshemmede skal gå god tilgang på deres kompetanse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar